Puistjes op billen: eigenlijk heeft iedereen daar wel eens last van gehad, of heeft er momenteel last van. Je hoeft je dus niet te schamen als je voor de zoveelste keer een gele rakker op je achterwerk uitknijpt: het komt ontzettend veel voor. De oorzaak is dat de mens tegenwoordig altijd wel op zijn minst een broek of onderbroek aanheeft. Dit kan de huid verstikken en zo kunnen er puistjes ontstaan. Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat de puistjes ook veroorzaakt kunnen worden door folliculitis. Dat is een ingewikkelde naam voor een vrij eenvoudig probleem. Waar het dan op neer komt bij puistjes op billen is dat er irritatie, wrijving of een infectie optreedt. Als gevolg hiervan worden de haarzakjes geblokkeerd. Dit is dus eigenlijk ook indirect het gevolg van het bedekken van de huid op je billen, wat meestal gebeurt door vrij synthetische stoffen. Je kan het al raden: dat vindt je huid niet per se super fijn.

Hoe voorkom je puistjes op billen?

Je zal wel denken nu we je uitgelegd hebben dat synthetisch ondergoed naar alle waarschijnlijk ook de oorzaak is van de bultjes op jouw billen, dat een makkelijke manier om deze puistjes op billen te voorkomen is om geen ondergoed meer te dragen. En hoewel deze aanname wel klopt, begrijpen wij ook wel dat dat niet de meest praktische en wenselijke oplossing is. Dus we hebben speciaal voor jou een paar andere oplossingen gevonden die wel werken in de praktijk. Ten eerste: houd je billen goed schoon. Zorg ervoor dat vuil zich niet te veel opstapelt. Dat houdt in, praktisch gezien, dat je je billen goed moet wassen. Puistjes op billen houden zichzelf immer niet zomaar tegen, daar moet je een beetje werk in stoppen. Er zullen zo minder bacteriën op je achterwerk nestelen, en zo voorkom je irritaties. Een andere manier om je kadetjes goed schoon te houden is om regelmatig een afspraak te plannen bij de schoonheidsspecialist. Deze kan je een glycol behandeling geven. Dat houdt kort gezegd in dat je huid gescrubd wordt en op die manier gereinigd wordt. Dit kun je overigens ook zelf doen, maar als je het laat doen door een deskundige is het resultaat vanzelfsprekend beter.

Hoe kom je van puistjes op billen af?

Goed, je hebt alles gedaan wat je kon om te voorkomen dat je puistjes op billen krijgt. Maar helaas, het is toch gebeurt. Hoe kom je er dan alsnog van af? Ten eerste, blijf doen wat je al deed, qua schoonmaken. Het kan nooit kwaad om te blijven scrubben en om meteen in de douche te stappen als je klaar bent met sporten. Dit kan op zijn minst bijdragen om de puistjes te verminderen. Het vervelende feit is wel dat je niet zo 1, 2, 3 van je puistjes op billen afkomt. Als je dus morgen op vakantie gaat, hebben we slecht nieuws voor je: je puistjes zijn niet in één dag te fixen. Helaas! Je zal een beetje geduld moeten hebben. Maar, niet getreurd. Naast het goed wassen van je bips zijn er een paar extra hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je puistjes op billen afnemen. Ten eerste: je kunt een desinfecterende olie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën gedood worden en dat eventuele wondjes door het uitnijpen goed gaan helen. Tevens worden bestaande puistjes uitgedroogd waardoor ze snel verdwijnen. Een geschikt desinfecterende olie die je voor dit doel kan gebruiken is tea tree olie. Te verkrijgen bij elke apotheek in Nederland! (Of bestel het online en bespaar veel geld!)

Voeding en manier van leven

Last but not least: je manier van leven heeft ook invloed op puistjes op billen. Je kunt niet zomaar je kleding altijd de schuld geven als je een paar kleine vulkaantjes op je billetjes hebt prijken. Het kan namelijk ook liggen aan het feit dat je veel ongezonde voeding naar binnen werkt. Heb je dus veel last van puistjes op billen? Misschien is het dan een goed idee om wat minder vaak een Big Mac te nuttigen. Het ongezonde eten en het vele vet dat daarin verwerkt is zorgt voor een disbalans in de zuurgraad van je huid. Hierdoor kunnen er dus ook veel puistjes op billen ontstaan. Een andere factor die ook van belang kan zijn: stress. Je komt er in onze moderne samenleving eigenlijk niet onderuit en iedereen heeft er wel eens last van. Maar stress kan ook zorgen voor een slechte balans en zo puistjes op billen veroorzaken.