We staan er niet altijd bij stil, maar onze huid is eigenlijk een goede reflectie van hoe we ons voelen en welke levensstijl we erop nahouden. Het is niet voor niets dat stress ervoor zorgt dat je er in een paar maanden tijd al snel een paar jaar ouder uit gaat zien. Natuurlijk is stress niet het enige dat effect heeft op onze huid. Ook voeding speelt hierin namelijk een belangrijke rol. Door te kiezen voor de juiste producten, is ons lichaam natuurlijk veel beter in staat om hier de juiste vitamines en mineralen uit te halen, wat uiteindelijk zorgt voor het behoud van een gezonde huid. Omdat lang niet iedereen weet hoe belangrijk voeding is voor onze huid of geen idee heeft waar ze op moeten letten, leggen we je in dit artikel precies uit wat het effect is en ook waarom een goede huidverzorging zo belangrijk is.

De link tussen voeding en onze huid

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat gezonde voeding belangrijk is voor onze gezondheid. Waar we vaak denken aan onze hart en organen, heeft dit ook direct invloed op onze huid. Logisch ook, aangezien onze huid de juiste bouwstenen nodig heeft om te kunnen functioneren en er dus ook goed uit te kunnen zien. Op het moment dat je bijvoorbeeld veel en lang rookt, dan zie je dit vaak direct terug in iemand zijn gezicht. Zo krijg je sneller rimpels, waardoor je er dus ook direct ouder uitziet. Het is dus belangrijk om te zorgen dat onze huid de juiste voedingsstoffen op kan nemen, zodat we de rimpels de komende jaren nog even kunnen uitstellen. 

Antioxidanten voor een gezonde huid

Antioxidanten zijn stoffen die helpen om vrije radicalen te neutraliseren en zo schade aan onze huidcellen te voorkomen. Dit klinkt ontzettend ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Hierbij moet je vooral denken aan UV straling, luchtvervuiling en allerlei andere externe factoren. Vooral vitamine C en E zijn belangrijk om te zorgen dat we onze huid gezond weten te houden. Lukt het nu niet om alles uit voeding te halen, dan zijn er ook verschillende producten voor huidverzorging, bijvoorbeeld om de huid extra te hydrateren. voedingsmiddelen die met name vol met antioxidanten zitten, zijn citrusvruchten, noten, zaden en ook bladgroenten zoals spinazie.

Omega 3

Om de huid mooi en vooral ook stralend te houden, zijn omega 3 vetzuren ontzettend belangrijk. Deze vetzuren kunnen namelijk niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en zijn daarom belangrijk om voeding binnen te krijgen met de juiste vetzuren. Deze vetten zitten in vette vis zoals zalm en makreel, maar ook in walnoten.  Deze vetten zorgen er met name voor dat we vocht vasthouden, waardoor de huid een stuk strakker en dus ook mooier blijft. Wen jezelf dus aan om bijvoorbeeld minimaal één keer per week een keer zalm te eten of regelmatig een handje walnoten te pakken als tussendoortje. Je zult zien dat wanneer je dit een tijdje doet, je dit direct terugziet aan de kwaliteit van je huid.