Men gaat steeds dichter op elkaar wonen. Er is een woningtekort van meer dan 350.000 woningen in Nederland en daarom is het niet gek dat de steden vol raken. Maar niet alleen de steden, ook de buitenwijken, dorpen en het platteland hebben te maken met de huizengekte. Dit resulteert in, zoals in de eerste zin beschreven, een toenemend aantal van bewoners per vierkante kilometer. Het gevolg hiervan is, zoals je je misschien kunt voorstellen, dat mensen zich ook steeds meer gaan irriteren aan anderen hun gedrag en nog belangrijker; de geluiden die anderen maken. In deze blog wordt de toenemende problematiek van geluidsoverlast besproken. Misschien heb je zelfs het idee dat buren pesten met geluid

Burenoverlast

Geluidsoverlast komt in alle soorten en maten voor. Op één van de meest voorkomende soorten geluidsoverlast staat verkeer, en op twee volgt het geluidsoverlast van buren. De buurvrouw die te hard John Mayer draait, de buurman die tot diep in de nacht aan het klussen is en de kinderen die gedurende de hele dag blijven schreeuwen om ijsjes. Om gek van te worden natuurlijk, dat kun je je voorstellen. Een volwassen gesprek aangaan met de buren is in vrijwel alle gevallen de beste ‘oplossing’. Oplossing staat tussen aanhalingstekens aangezien zo’n gesprek vaak op niets uitdraait, ten minste, geen verbetering van de situatie in ieder geval. Je kunt dan meerdere dingen doen, en een aantal hiervan worden hieronder besproken. 

Het gesprek aangaan

Zoals hierboven al is aangegeven, is een gesprek aangaan met de veroorzakers de beste en meest sympathieke oplossing. Je benadrukt in dit gesprek hoe erg de overlast is, wanneer je dit ondervindt en wat je denkt dat een geschikte oplossing zou kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat op gezette tijden hetgeen plaatsvindt wat de overlast veroorzaakt; bijvoorbeeld tussen 12:00-15:00 en zorgt dat je dan iets doet waarbij je geen of minder last hebt van de overlast. Mediteren of aan een online meeting deelnemen, zit er dan even niet in, maar er zijn gelukkig nog 21 uren op de dag waarin dat wel kan!

Geluidsdempende maatregelen

Wanneer het gesprek niet helpt of je wil dit simpelweg niet kun je zelf – of de buren – nog maatregelen (laten) nemen die de geluidsoverlast minderen of laten verdwijnen. Denk hierbij aan dubbelglas, vloerkleden (deze absorberen als het ware geluid), boekenkasten tegen de muur, tochtstrips of oordopjes. Het is geen ideale oplossing, en het kost jou of de overlastveroorzakers geld, maar iets is beter dan niets. 

Een dossier opbouwen

Een dossier opbouwen klinkt misschien wat pietluttig, maar het heeft een doel. Hoe het werkt en wat je er precies mee kunt lees je in deze paragraaf. Een dossier opbouwen over geluidsoverlast werkt als volgt. Allereerst zorg je dat je ergens de overlast registreert, dit kan in een Excel zijn of in je dagboek, dat maakt niet zoveel uit. Vervolgens registreer je in dit document of in je dagboek waar de overlast plaatsvindt, wat voor soort overlast het is, hoe erg de overlast is en wie het veroorzaakt.

Je kunt de mate van overlast meten met een geluidsmeter, die het aan decibels meet. Je kunt dit het beste doen op meerdere plekken; je slaapkamer, kantoor, woonkamer, buiten, noem het maar op. Registreer het in ieder geval wel apart van elkaar. Met dit dossier stap je vervolgens naar de gemeente, de vereniging van eigenaren (VVE), de verhuurder of de politie. Zij ‘regelen’ de rest. Nee, het is hier niet afgelopen voor je, je zult waarschijnlijk nog wel in gesprek moeten gaan en passende oplossingen bedenken. Daarnaast kun je wellicht juridische stappen ondernemen in de vorm van een schadevergoeding eisen. Je moet je wel bedenken dat dit de relatie met je buren al helemaal niet ten goede komt, dat er gegronde redenen voor moeten zijn en het je nog meer tijd en energie kost.