Het is een beslissing die voor niemand makkelijk is, maar toch gebeurt het: jullie gaan scheiden. Bij een scheiding komt er heel wat op je af. Jullie hebben een grote beslissing gemaakt om een punt achter de relatie te zetten. Daarnaast moeten er nu veel belangrijke zaken geregeld worden. Vooral als jullie scheiden met kinderen hebben is het belangrijk om goed voorbereid het proces in te gaan. Met deze tips komen jullie het beste uit de scheiding.

De praktische zaken

Bij een scheiding komt heel wat kijken. Er moeten natuurlijk een hoop praktische zaken geregeld worden. De financiën zijn hier een groot onderdeel van. Hoe gaan jullie de bezittingen verdelen? Maak een overzichtelijk plan hiervoor en zorg dat jullie duidelijk met elkaar communiceren. Door alles zwart op wit te hebben staan wordt het voor jullie beiden duidelijk en zo voorkom je misverstanden.

De kinderen

Hebben jullie samen kinderen, dan zullen zij een groot onderdeel van de scheiding zijn. Scheiden met kinderen maakt de zaak vaak moeilijker. Want hoe gaat de verdeling eruit zien? Het belangrijkste bij dit punt is dat jullie luisteren naar de kinderen. De kinderen staan centraal. Laat hen hun gevoelens uiten en aangeven waar ze zelf het meest behoefte aan hebben. Voor veel gezinnen kan dit lastig zijn. Een scheiding is iets waar kinderen immers niet blij mee zijn. Het is daarom helemaal niet erg als jullie er alleen niet uitkomen. Een scheidingsbemiddelaar kan jullie hiermee helpen.

Verdriet

Een scheiding is niet leuk. Al helemaal als het niet jouw keuze was om uit elkaar te gaan. Maar ook als jullie samen de beslissing genomen hebben niet verder te gaan, is een scheiding een lastige gebeurtenis. Jullie hebben immers samen veel meegemaakt en opgebouwd. Het is daarom heel normaal om verdrietig te zijn. Gun jezelf hier ook de tijd voor. Je hebt het waarschijnlijk erg druk met alles regelen. Het is daarom belangrijk om momenten voor jezelf te nemen waardoor je goed het verdriet kan verwerken.