In deze blog geven wij meer informatie over de verschillende soorten haarden die er zijn. Ben jij benieuwd welke haard het beste bij jouw woning past? Lees dan gauw verder! 

Het verschil tussen een haard en een kachel

Een kachel biedt op de eerste plaats als doel om te verwarmen en op de tweede plaats sfeer te bieden. Een haard biedt op de eerste plaats als doel om sfeer te bieden en op de tweede plaats om te verwarmen.

De afgelopen jaren zijn de verschillen hiertussen steeds kleiner geworden.

Open en gesloten verbranding

Bij een open verbranding wordt de zuurstof betrokken uit de ruimte waar de kachel of haard zich bevindt. De meeste mensen denken bij open verbranding direct aan een open haard. Een open haard heeft inderdaad een open verbrandingssysteem, maar is een weinig efficiënt voorbeeld. Een houthaard of een houtkachel is een voorbeeld van een open verbrandingssysteem met een efficiëntere werking.

Bij een gesloten verbranding wordt de zuurstof van buitenaf aangevoerd. De verbranding bij deze haarden vindt zeer efficiënt plaats. Een gashaard of gaskachel is een voorbeeld vaneen gesloten verbrandingssysteem met een efficiënte werking.

Open en gesloten verbranding bij houthaarden en houtkachels

Bij houthaarden en houtkachels is er bijna altijd sprake van een open verbranding. Wanneer er gekozen wordt voor een houthaard of houtkachel is het van belang dat er een goede ventilatie is. In principe kan er in iedere ruimte en houthaard of -kachel geplaatst worden, als deze is voorzien van een goede ventilatie.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer houtkachels en -haarden die voorzien zijn van buitenluchtaansluiting of dit wordt als optie aangeboden. Dit betekent dus dat er ook de optie is om te kiezen voor een gesloten verbranding. Hierbij wordt de zuurstof dus van buitenaf aangevoerd.

Open en gesloten verbranding bij gashaarden en gaskachels

Bij gashaarden of gaskachels wordt geadviseerd om gebruik te maken van een gesloten verbranding. Een voordeel hiervan is dat de haard of kachel geschikt is voor een moderne geïsoleerde woning doordat de zuurstof van buitenaf wordt aangevoerd. Een tweede voordeel van gesloten verbranding is dat de afvoer via een gevel of via het dak kan worden uitgemond. Hierdoor ben je flexibeler in de keuze waar de haard of kachel exact wordt geplaats.

Een haard of kachel kopen

Wil je graag een haard of kachel kopen? Of wil je graag meer informatie hierover lezen? Kijk dan eens op Haardenexpert.nl! Wanneer je nog vragen hebt over de haarden of kachels, neem dan gerust contact met ze op.