Naar verwachting zullen weer heel veel mensen het aankomende jaar in Nederland of omstreken op vakantie gaan. Door de coronacrisis zit vliegen er waarschijnlijk nog niet in. Dat is gelukkig helemaal niet erg. Want ook in en nabij ons land is er genoeg te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het maken van geweldige fietstochtjes met het hele gezin? Alles wat je nodig hebt, is enkele goede fietsen, een fietsendrager voor op de auto en je bent klaar om te gaan. Maar wacht eens, heb je ook al aan een goed fietsstoeltje gedacht?

Wanneer kies je voor een fietszitje op vakantie?


Soms is het lastig om te bepalen of je daadwerkelijk een fietszitje op vakantie nodig gaat hebben. Bijvoorbeeld wanneer je kind thuis al relatief lange stukken zelfstandig mee kan fietsen. Bepaal daarom eerst van tevoren hoe vaak (en bovenal: hoe lang) je op vakantie gaat fietsen met het hele gezin. Voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar zijn langere stukken vaak al bijna niet te doen. Het is dan prettiger als je ze een alternatief kunt bieden. Neem natuurlijk ook een kinderfiets mee, maar laat deze staan wanneer jullie een echte lange rit gaan maken. Dan kan je kind eenvoudig achterop worden vervoerd en kunnen jullie toch nog die gewenste lange ritten maken.

Kortom, een fietsstoeltje maakt de vakantie af en toe nét wat gemakkelijker.

Voor- of achterop?

Dit is een vraag die veel ouders zich stellen. Hierbij is het vooral belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en het gewicht van je kind. Over het algemeen worden enkel zeer jonge kinderen voorop de fiets geplaatst. Hierbij kun je denken aan kinderen vanaf 9 maanden oud tot maximaal 3 jaar. Hierbij wordt er een maximum van 15 kilogram gegeven, dus hou ook rekening met het gewicht van je kind. Wanneer je kind al rond de 2 jaar over de 15 kilogram gaat, dan is het beter om hem of haar al achterop te plaatsen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Bovendien wordt het zo ook veel lastiger om te sturen.

Kies voor een fietsstoeltje op iedere fiets

Ben jij altijd degene die met de kindjes fietst? Maar merk je dat de kinderen nu ook steeds vrager of ze bij papa op de fiets mogen? Dan is het slim om nog een paar extra fietszitjes aan te schaffen, zodat jullie af en toe kunnen afwisselen. Het is niet handig om telkens de fietszitjes te demonteren en weer op een andere fiets vast te maken. Dit duurt niet alleen ontzettend lang en geeft veel stress (te veel op vakantie), maar je kinderen zijn ook weer zo gedachte veranderd.

Bovendien hoef je niet voor het duurste van het duurste te kiezen als je reserve zitjes koopt. Let er wel op dat ze aan de Europese veiligheidsnormen voldoen. Zo weet je zeker dat je veilig op pad kunt. Het verschil in prijs ligt vaak aan het merk, het gebruiksgemak en het comfort. Maar voor kleine ritjes is een goedkope, en toch veilig, fietszitje net zo geschikt. Zeker wanneer deze enkel op vakantie wordt gebruikt.