Een nieuwe auto kopen is geen dagelijkse bezigheid. Het is natuurlijk op de eerste plaats een behoorlijke uitgave, waar je ongetwijfeld goed over hebt nagedacht. En als je dan jouw ideale auto hebt gevonden, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk mee de weg op. Maar hoe kies je de juiste verzekering? We geven je een aantal praktische tips.

Niet de weg op zonder verzekering

Wil je met je nieuwe auto gaan rijden, dan moet je eerst je auto direct verzekeren, anders ben je in overtreding. De boete hiervoor is fors, dus neem dat risico vooral niet. Met alle camerasystemen op de snelwegen en routinecontroles door surveillerende politieagenten is de pakkans groot. In 2020 geldt een boete van maar liefst zeshonderd euro (!) wanneer je onverzekerd de weg op gaat.

Welk type verzekering kies je

Grofweg zijn er drie soorten autoverzekering. De meest simpele variant is de WA-verzekering. De letters WA staan hier voor Wettelijk Aansprakelijk. Dit is de minimale dekking die je moet hebben. Hiermee zorg je ervoor dat schade aan andere voertuigen en aan andere personen is gedekt. Kortom, de dingen waarvoor men jou aansprakelijk kan stellen. Je zult dan altijd zelf je eigen schade moeten betalen. Bij een verzekering WA+ (ook wel beperkt casco genoemd) is ruitbreuk van je eigen auto ook verzekerd, evenals brand, diefstal en schade door storm. Met een all-risk-autoverzekering (ook wel volledig casco genoemd) is alle schade gedekt. Omdat daarbij wordt uitgegaan van de dagwaarde van de auto, is het zinvol om te overwegen of deze optie voor jou de meest voordelige is. Veelal wordt all-risk met name aangeraden voor auto’s van vijf jaar en jonger.

Kortingsmogelijkheden

Zelfs een goedkope autoverzekering kan vaak nog goedkoper. Natuurlijk heb je de hoogte van de premie deels zelf in de hand, door zo lang mogelijk schadevrij te blijven rijden. Daardoor stijgt immers de korting op de premie. Maar sommige verzekeraars geven ook een korting als je het premiebedrag voor een heel jaar vooruit betaalt. Dat kan je dus extra voordeel opleveren. Controleer ook of je niet onnodig veel geld betaalt doordat er sprake is van doublures in je totale pakket aan verzekeringen. Een andere factor die mede bepalend is voor de hoogte van de premie, is de hoogte van het eigen risico. Natuurlijk blijft dit een lastige inschatting om te maken, maar het scheelt wel geld!