Een goed onderhoud van jouw matras is ontzettend belangrijk voor een optimale levensduur. Wanneer je eindelijk het perfecte matras 140 x 200 hebt gevonden, wil je hier immers wel heel lang van kunnen genieten. Toch vergeten we het onderhoud van een matras vaak. Hoewel je duidelijke instructies hebt gekregen tijdens de aankoop hiervan, schiet dit er door de alledaagse drukte regelmatig bij in. Zonde, want je kunt een hoop geld en tijd besparen door jouw matras goed te onderhouden. Daarnaast verbeter je zo ook nog eens je nachtrust. Hoog tijd om je eens te verdiepen in het onderhoud van een matras. Wij geven alvast enkele tips om je een beetje op weg te helpen.

Let op de instructies van de beddenspecialist

Wanneer je jouw matras bij een kwalitatieve beddenwinkel hebt gekocht, zal je hoogstwaarschijnlijk ook instructies over het onderhoud van het matras gekregen hebben. Belangrijk is om deze goed op te volgen. Zo wordt vaak het advies gegeven om een matras met regelmaat te keren, zodat er minder snel kuilvorming ontstaat. Bij sommige matrassen is dit echter helemaal niet noodzakelijk. Bovendien vragen ze soms juist om een geheel andere aanpak. Gebruik de bijgeleverde instructies daarom altijd als leidraad. De andere tips kan je natuurlijk toepassen, maar pas deze wel toe in het belang van jouw soort matras!

Een frisse wind

Er is niets lekkerder dan je dekbedden en matrassen even te laten luchten. De frisse wind er in doet wonderen om nare luchtjes te voorkomen en om de ventilatie van het beddengoed te verbeteren.

Iedere nacht verlies je maar liefst een kwart liter vocht. Dit vocht wordt opgenomen in het matras en het beddengoed. Op warme nachten verlies je soms nog wel meer. Door je matras zorgvuldig te luchten, zorg je ervoor dat dit vocht ook weer kan verdwijnen.

Ook voldoende ventilatie in de slaapkamer is belangrijk. Je zal bij het opstaan merken dat er een muffe lucht in de slaapkamer hangt. Door de ramen iedere ochtend te openen, voorkom je dat nare luchtjes de overhand krijgen en geniet je iedere avond weer van een schone en frisse lucht in de kamer.

Maak gebruik van een matrasbeschermer

Bij een matrasbeschermer denken veel mensen direct aan een lakentje wat je bij kleine kinderen gebruikt voor ongelukjes, maar niets is minder waar. Ook voor volwassenen kunnen matrasbeschermers van pas komen. Deze zorgt er voor dat transpiratievocht zoveel mogelijk wordt opgenomen, waardoor het matras langer droog blijft. Hierdoor zal deze over een langere levensduur beschikken. Daarnaast is een matrasbeschermer zeer eenvoudig te wassen, waardoor je je lakens snel en hygiënisch ververst!

Let op huisstofmijt

Huisstofmijt is bijna niet te voorkomen in bed. Maar je kan hun leefomstandigheden wel zo onprettig mogelijk maken, waardoor ze minder snel geneigd zijn om toe te slaan. Stofzuig het bed daarom regelmatig. Deze vervelende beestjes kunnen met het oog niet gezien worden, maar zitten er zeker wel. Ze richten niet alleen onopgemerkt schade aan bij het matras, maar kunnen ook nog eens allergische reacties veroorzaken.