Het is een mijlpaal waar de meeste ouders reikhalzend naar uit kijken. Hét moment waarop je baby eindelijk zijn of haar eerste stappen zet. De eerste stap naar zelfstandigheid. Hoewel het een enorme mijlpaal is, brengt dit ook een hoop extra zorgen met zich mee. Bovendien zal het leven voortaan een stuk drukker worden. Want zodra je kind het eenmaal onder de knie heeft, zal deze binnen mum van tijd de hele kamer doorwandelen. En nog iets later misschien ook wel buitenshuis! Je komt al snel oren en ogen te kort in deze bijzondere fase. Ook iets om bij stil te staan is het kopen van de eerste stapschoenen. Maar welke schoenen zijn nu echt geschikt voor baby’s? Waar moet je op letten om de ontwikkeling van de voeten niet in de weg te staan?

Wanneer zijn schoentjes echt nodig?


Sneakers voor baby’s zien er natuurlijk hartstikke schattig uit, maar echt nodig zijn ze uiteraard nog niet. Ze krijgen pas écht een functie wanneer je kindje de eerste stapjes buitenshuis gaat zetten. Je kunt natuurlijk wel één of twee paar kopen om een leuke foto te maken of de voetjes warm te houden, maar dit kan ook met mooie slofjes of sokjes. Echte schoenen zijn dus pas nodig zodra je kind voor de eerste keer buiten gaat stappen.

Ook in huis is het eigenlijk niet noodzakelijk om schoenen te dragen. In tegendeel zelfs: dit wordt ten zeerste afgeraden. Het is beter voor een gezonde ontwikkeling van de voeten om zoveel mogelijk op blote voeten te lopen in huis. En als het hier te koud voor is om antislip sokken of babyslofjes te gebruiken. Echte stapschoenen gebruik je dus pas als je kind ook daadwerkelijk buitenshuis gaat lopen.

De juiste maat


Bij het kopen van de eerste stapschoenen is het vooral belangrijk om de juiste maat te kiezen. Een te grote maat zorgt ervoor dat de voeten van je kind in de schoenen gaan bewegen. Dat loopt niet prettig en zorgt ervoor dat je baby sneller valt en daardoor wellicht angstig wordt. Te krappe schoenen kunnen de ontwikkeling van de voeten in de weg staan en zitten uiteraard ook helemaal niet lekker. De juiste maat is gelukkig tegenwoordig eenvoudig te bepalen. Bij de meeste webshops vind je een handig maattabel. Door het opmeten van de voeten van je kind kun je zo eenvoudig bepalen welke maat je nodig hebt. Kom je er niet uit? Maak dan een afspraak in een schoenenwinkel en laat de voeten van je kind opmeten. Zo weet je zeker dat de juiste schoenen aanschaft.

Flexibele zool


Er zijn natuurlijk talloze mooie babysneakers verkrijgbaar, maar het is wel verstandig om de sneakers met harde zool voorlopig nog even achterwege te laten. Deze staan namelijk de gezonde ontwikkeling van de voeten in de weg. Het is daarom beter om voor speciale stapschoentjes met flexibele zool te kiezen. Deze vind je bijvoorbeeld bij merken als Shoesme. Een flexibele zool met antislip of extra profiel is de beste keuze, omdat dit ook nog eens de kans op uitglijden verkleint.