Woonlasten zijn vaste lasten waar iedereen “last” van heeft. Wie wil er nu niet besparen op de kosten voor de energierekening, de huur of voor verzekeringen? Veel mensen nemen deze vaste kosten voor lief en betalen braaf iedere maand de afgesproken bedragen. Maar wist je dat vrijwel ieder huishouden kan besparen op deze vaste kosten? Het vergt soms wat tijd en creativiteit, maar dan houdt je aan het einde van de maand wel een leuk bedrag over. Lees gauw verder om erachter te komen hoe ook jij kunt besparen op de woonlasten. 

Energie vergelijken

Een vast de grootste maandelijkse lasten is de energierekening. Je bent er een hoop geld aan kwijt, maar kunt ook niet zonder. Wat je wel kunt doen om te besparen op de energiekosten, is het vergelijken van aanbieders. Je kunt eenvoudig online energieleveranciers vergelijken. De kans is groot dat je al gauw een paar tientjes per maand kunt besparen. Maak ook vriendelijk gebruik van welkomstaanbiedingen en kortingen voor nieuwe klanten. Wanneer je ieder jaar overstapt, kun je ieder jaar besparen. 

Woonverzekering vergelijken

Een andere vaste kostenpost zijn de verzekeringen die je nodig hebt voor jouw woning. Huur je een woning? Dan ben jij niet verantwoordelijk voor alle verzekeringen. Let er dus goed op dat jouw huurbaas jou niet onterecht met deze kosten opzadelt. Een verzekering die zowel kopers as huurders nodig hebben, is de opstalverzekering. Maar hier kun je eenvoudig op besparen. Je kunt bijvoorbeeld als student een fikse korting krijgen op deze verzekering, maar ook als gezin of werkende. Vergelijk namelijk online de mogelijkheden voor een opstalverzekering via overstappen.nl. Een opstalverzekering vergelijken kan je maandelijks heel wat geld besparen. Als koper kun je ook besparen door jouw woonverzekering te vergelijken op overstappen.nl en over te stappen naar een voordelige aanbieder.

Onderhandelen

De vaste prijs die jij betaalt voor woonlasten, zijn veelal echt geen vaste tarieven. Ben jij mondig? Onderhandel dan eens met jouw huurbaas over de legitimiteit van de huursverhoging of ga in gesprek met jouw hypotheekadviseur. Wanneer er veranderingen in jouw carrière plaatsvinden, zijn er ook vaak veranderingen mogelijk voor jouw woonlasten. Het kost wat tijd en je moet goed je mannetje weten te staan, maar je kunt hier heel wat voor terugkrijgen. 

Energiezuinig leven

Door energiezuinig te leven, kun je heel wat besparen op jouw energieverbruik. Hoe minder je verbruikt, des te lager de energierekening. Je kunt al met een paar kleine aanpassingen, grote successen behalen. Kies bijvoorbeeld voor LED verlichting en kies voor een slimme thermostaat. Je kunt door slim met jouw energieverbruik om te gaan, heel wat energie én geld besparen. 

Door wat extra tijd te investeren in het zoeken en puzzelen naar de beste deals, kun je maandelijks flink wat besparen op jouw woonlasten. Durf te onderhandelen en vergelijk alle aanbieders. Alles wat je bespaart op jouw vaste lasten, kun je uitgeven aan datgene waar je echt blij van wordt. Spaar voor die ene vakantie of toch liever een nieuwe auto? Wanneer je maandelijks kunt besparen, houd je meer geld over voor de leuke dingen in het leven.