Het is niet altijd even makkelijk om een autoverzekering uit te kiezen. Er zijn namelijk verschillende verzekeringen, waarbij verschillende aanvullende dekkingen mogelijk zijn. Welke verzekering past dan het best bij jou, en de auto waarmee je de weg op gaat?  We noemen hieronder de mogelijkheden voor je op een rijtje.

WA verzekering

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid, en de WA verzekering is dan ook ‘verplicht voor iedere houder van een motorvoertuig’: je auto dus. In principe is deze verzekering alles wat je nodig hebt om de weg op te gaan. Het is de goedkoopste basisdekking, en wordt dan ook het meest gekozen bij auto’s die ouder zijn dan twaalf jaar. Simpel gezegd ben je met een WA verzekering verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt in de WA verzekering niet meegenomen. Wel valt schade die je aan een eventuele tweede auto van jezelf hebt veroorzaakt onder de verzekering.

Beperkt Casco

De Beperkt Casco autoverzekering wordt ook wel WA plus genoemd. Dit komt omdat je met deze verzekering niet alleen gedekt bent voor schade die je bij andere auto’s veroorzaakt, maar ook voor de meest voorkomende schadegevallen aan je eigen auto. Daarbij kun je denken aan inbraak in je auto, schade na brand of natuurgeweld zoals storm of hagel, en zelfs schade die is veroorzaakt door wilde dieren zoals herten of vogels. De Beperkt Casco heet echter niet voor niets ‘beperkt’. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd in het geval je de autosleutels in de auto laat liggen, en wordt schade aan je eigen auto of je eigen spullen ook niet meegerekend.

All Risk

Wil je liever volledig gedekt zijn voor de meest onverwachte situaties met je auto? Dan kan de All Risk verzekering iets voor jou zijn. Deze autoverzekering dekt namelijk ook de schade die je bij je eigen auto veroorzaakt, naast schade bij een ander. Andere voorbeelden van schadegevallen die onder de All Risk verzekering vallen zijn aanrijding en vandalisme, of bijvoorbeeld schade door natuurgeweld zoals die ook wordt gedekt bij de Beperkt Casco verzekering. Een aantal uitzonderlijke situaties worden niet gedekt: zo ben je nog steeds niet verzekerd als je zelf de sleutels in je auto laat liggen. De All Risk verzekering dekt echter wel veruit de meeste schadegevallen, en is dan ook de meest gekozen verzekering voor auto’s jonger dan zes jaar.

Aanvullende dekkingen

Spreekt een autoverzekering je aan, maar mis je nog iets? Dan kan een aanvullende dekking interessant voor je zijn. Aanvullende dekkingen verzekeren jou of je auto tegen specifieke zaken. Zo is er de Pechhulp verzekering, waarbij je verzekeraar vervangend vervoer of reparatie regelt. Andere veel gekozen aanvullende dekkingen zijn de Inzittendenverzekering, waarbij alle passagiers en spullen in de auto verzekerd zijn tegen letsel of schade, of de Rechtsbijstand verzekering, waarbij je verzekerd bent van deskundige en juridische hulp bij alle soorten verkeersconflicten. Verder zijn er aanvullende dekkingen waarbij bijvoorbeeld na diefstal de aanschafwaarde van je auto wordt terugbetaald of je een nieuwe auto kunt uitkiezen, of zelf je garage kan kiezen voor reparatie. Veel van deze dekkingen zijn zowel in binnen- als buitenland geldig.

Welke verzekering past bij mij?

Wil je zo goedkoop mogelijk verzekerd zijn en gewoon snel de weg op? Dan is de WA verzekering wellicht iets voor jou. Wil je verzekerd zijn tegen alle schade die buiten je macht ligt? Dan past de Beperkt Casco verzekering misschien bij je. En wil je zo goed mogelijk verzekerd zijn, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe auto hebt? Dan kan de All Risk verzekering bij jou passen.