De toenemende populariteit voor zakelijk leasen is eenvoudig te verklaren als we naar de enorme lijst van voordelen kijken. Leaseauto’s zijn vandaag de dag gewoon ontzettend populair. En dat geldt niet alleen voor ondernemers, maar ook voor particulieren. Dat er steeds meer auto’s van de zaak op de Nederlandse wegen rijden, heeft ook te maken met het feit dat steeds meer vrouwen grote ondernemingen bezitten of als zelfstandige aan de slag gaan. Goed nieuws voor het feminisme! Maar wat betekent dit voor jou als vrouwelijk ondernemer? Heb jij er ook wel eens over nagedacht om een auto zakelijk te leasen?

Bedenk goed dat er veel keuzes moeten worden gemaakt voordat we aan zakelijk leasen kunnen gaan denken. Maar waar let je nu precies op? Wij hebben de do’s en de don’ts van zakelijk leasen voor jou op een rijtje gezet.

Do: laat je informeren over de verschillende leasevormen

Zakelijk leasen is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Daardoor bestaat er ook niet maar één leasevorm, maar zijn er verschillende leasevormen mogelijk. Daarom is het eerst belangrijk om hier wat meer inzicht in te krijgen. Kies niet direct voor Volkswagen golf lease als een deal je bevalt, maar kijk eerst of de leasevorm wel bij jou past. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden als ondernemer:

Operational lease

Dit is waarschijnlijk de meest bekende zakelijke leasevorm. Hierbij wordt de auto volgens een alles-in-één pakket zakelijk geleaset. Dat betekent dat je je nergens druk om hoeft te maken, enkel het betalen van een vast maandtarief en brandstofkosten. Verder zijn alle andere overige kosten voor rekening van de eigenaar van de auto. In dit geval dus de leasemaatschappij.

Private lease

Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om geen operational leasecontract af te sluiten, maar een leasecontract voor particulieren. Bijvoorbeeld als je naast zakelijke ritten ook heel veel privé wilt rijden, maar hier geen grove fiscale bijtelling voor wilt betalen. Toyota aygo lease via private lease werkt precies hetzelfde als bij operational lease. Je betaalt een vast maandtarief én de brandstofkosten en over de verzekerings-, onderhouds- en reparatiekosten hoef je je verder niet druk te maken. Zakelijke ritten kun je afdragen aan de Belastingdienst, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit zult zijn.

Financial lease

En dan is er nog de mogelijkheid tot financial lease. Hierbij koop je de auto op afbetaling en komt deze direct onder jouw economische verantwoordelijkheid te staan. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van een verzekering, het onderhoud en de reparatiekosten van de auto. Nadat alle termijnen zijn betaald, komt de auto definitief op naam van de zaak te staan. Ondertussen kan deze al bij de balans van het bedrijf worden opgenomen.

Don’t: niet denken aan de fiscale bijtelling

Iets waar je als ondernemer zeker stil bij moet staan is het nut van de fiscale bijtelling. Als je voor skoda enyaq lease kiest en vervolgens ook privéritten gaat maken, dan kom je hier vrijwel altijd voor te staan. Mits je onder de 500 kilometer per jaar blijft. Maar geloof ons, hier kom je sneller aan dan je denkt. Hier moet dus wel rekening mee gehouden worden. Bereken daarom eerst hoeveel ritten je privé en/of zakelijk gaat rijden en of zakelijk leasen dan inderdaad de voordeligste optie is. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt.

Do: in gesprek gaan met een leasemaatschappij

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende leasemaatschappijen beschikbaar. Daarom is het verstandig om met meerdere maatschappijen in gesprek te gaan en vrijblijvend een offerte op te vragen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en of er mogelijke verschillen in prijs zijn.