In het zuiden van Thailand voor de kust van Krabi bevindt zich het tropische eiland Koh Lanta. Koh Lanta maakt deel uit van een eilandengroep van meer dan 50 eilanden en is nog redelijk onbekend onder de toeristen. Het eiland bestaat eigenlijk uit meerdere eilanden; de grootste twee eilanden, Koh Lanta Noi en Koh Lanta Yai, zijn via een brug met elkaar verbonden, terwijl je de kleinere eilanden alleen met een boot kan bereiken. Alle eilanden gezamenlijk worden Koh Lanta genoemd. De kern van het eiland is gevuld met tropische bossen, terwijl je aan de westkust de mooiste stranden vindt. Naast zonnen op het strand zijn er ook genoeg dingen te ondernemen. De volgende bezienswaardigheden mag je in ieder geval niet missen. 

Snorkelen

Koh Lanta kent meerdere baaien waar je kunt snorkelen en de onderwaterwereld kunt bewonderen. De beste stranden en baaien om te snorkelen liggen aan de westkust. De mooiste stranden waar je direct vanaf het strand kunt snorkelen zijn Long Beach, Klong Dao en Nui Bay. Long Beach bestaat uit een kleine landtong waar veel kleurrijke vissen te zien zijn. Ook bij de andere stranden kun je bij de kliffen veel vissen en andere dieren spotten.  Als je echt fan van snorkelen bent is de Koh Rok snorkeltour een leuke optie.

Muh Koh Lanta National Park

In het zuiden van Koh Lanta ligt het Muh Koh Lanta National Park, bestaande uit twee prachtige stranden en veel mooie natuur. Ook kun je hier de bekende witte vuurtoren bezichtigen waar je van het uitzicht over de twee stranden en het National Park kunt genieten. Het strand aan de linkerkant is een kiezelstrand en het strand rechts is een zandstrand waar het heerlijk rustig is. Als je de nature trail aan de rechterkant volgt kom je snel op een punt uit waar je een prachtig uitzicht over het strand en de vuurtoren hebt. In het park bevinden zich veel apen. Het is erg aan te raden om het park met de scooter te bezoeken. Onderweg zul je uitzichtpunten en nog meer apen tegenkomen. Het park kost 200 baht per persoon. 

De stranden van Koh Lanta

Koh Lanta kent meerdere prachtige stranden. Één van de populairste stranden is het eerder genoemde Klong Doa Beach, een strand van wel drie kilometer lang. Je kunt hier naast snorkelen ook heerlijk van de zon genieten of een drankje doen bij één van de vele strandbarretjes. Wil je graag een gezellig strand bezoeken? Dan Klong Khong Beach een echte aanrader. Op dit strand worden ‘s avonds de lampjes aangezet en kan je van een unieke sfeer genieten. Wees wel voorzichtig met zwemmen, aangezien de bodem van de zee uit rotsen bestaat. Als je wel graag wilt zwemmen, is Kantiang Beach een leuk alternatief. Dit eiland behoort tot de mooiste eilanden van Thailand, al dan niet van de wereld! 

De vier eilanden tour

Vanaf Koh Lanta kun je de vier eilanden tour volgen, waarbij je, zoals de naam al doet vermoeden, vier verschillende eilanden bezoekt. De vier eilanden zijn vaak afhankelijk van de tourorganisatie waar je de tour boekt. Veelal bestaat de tour uit een combinatie van vier van de eilanden Koh Ma, Koh Chuek, Koh Kradan, Koh Ngai, Koh Bubu en Koh Talabeng. Tours naar Koh Mak en Koh Kradan worden meestal alleen in het hoogseizoen aangeboden. Bij de eilanden ga je snorkelen en lunchen en daarnaast zal je ook de Emerald Cave bezoeken. De tour is of met een speedboat of met een longtailboat af te leggen, waarbij de tour met de longtailboat goedkoper is. De tour begint vaak rond de ochtend en duurt tot het einde van de middag. Houd er rekening mee dat deze tour erg populair is onder de toeristen. Desalniettemin is deze tour zeker de moeite waard!

Old town

Koh Lanta old town is een lange straat met leuke winkeltjes waar je lekker kunt shoppen of souvenirs voor thuis mee kunt nemen. Leuke winkels om te bezoeken zijn onder andere het Hammock House, waar handgemaakte hangmatten worden verkocht en Sandy at Old Town. Naast winkelen kun je hier ook goed eten in één van de vele gezellige restaurantjes aan het water. Vanaf Koh Lanta old town heb je een mooi uitzicht op de Trang-eilanden, een eilandengroep die uit meer dan 47 eilandjes bestaat. Vanaf de Koh Lanta old town pier kun je het beste van dit uitzicht genieten. Wanneer je in de ochtend Koh Lanta old town bezoekt, vind je er een lokale markt waar ze heerlijke Thaise gerechten verkopen.