Wanneer je interesse hebt in kruiden die je concentratie kunnen bevorderen, heb je misschien wel eens van kratom gehoord. Dit exotische kruid wordt soms in een adem genoemd met cannabis en andere opiaten, maar dit is niet helemaal terecht. Over wat kratom dan wel precies is en welke effecten het op je heeft, lees je in dit artikel meer.

Wat is kratom precies?

Kratom wordt gewonnen uit de bladeren van de gelijknamige boom, die met name in Indonesië en Thailand groeit. Het kruid wordt in deze streken dan ook al eeuwenlang gebruikt door boeren en arbeiders. Doordat zij zwaar fysiek werk verrichten onder de tropische zon kunnen zij namelijk best een oppepper gebruiken. Het middel is verkrijgbaar in vier verschillende varianten, die vooral bekend staan onder de Engelse kleurennamen green, red, white en yellow. Ook binnen deze kleurencategorieën zijn verschillende soorten te onderscheiden. Bekende variaties zijn onder meer Maeng Da uit Thailand en Sumatra en Bali uit Indonesië.

Wat zijn de effecten op je lichaam en geest?

Dat kratom soms wordt vergeleken met wiet is niet helemaal toevallig. Kratom zorgt voor een breed scala aan geestverruimende effecten, al zijn deze doorgaans milder dan bij andere verdovende middelen het geval is. De precieze effecten van kratom hangen af van het type dat je gebruikt. Over het algemeen kan je echter stellen dat een lage dosis kratom zorgt voor een betere focus. Hierdoor kun je je langer en intenser op een taak focussen, en maak je in veel gevallen minder fouten. Bij hogere doses treedt juist een kalmerend effect op. Meestal gaat het gebruik van kratom tevens gepaard met een euforisch gevoel en een afname van angst- of stressgevoelens.

Hoe wordt kratom gebruikt?

Kratom kan op verschillende manieren worden genuttigd. Een van de meest populaire producten zijn de vloeistoffen voor in elektronische vapes. Deze verdampen vervolgens de vloeistof, waardoor je de damp met daarin de werkzame stoffen inhaleert. Uiteraard zijn er ook andere manieren om dit kruid te gebruiken. Zo zijn er oliën en capsules op de markt, elk met verschillende doseringen. Daarnaast kun je ook thee zetten met kratom bladeren, al dan niet gemixt met andere kruiden of vruchten. Wanneer je een aantal trekjes of slokjes hebt genomen treden de effecten al binnen tien tot vijftien minuten op. Meestal duren deze effecten overigens een uur of twee, al is het ook niet ongewoon om vijf uur lang onder de invloed van kratom te blijven.

Tips voor het gebruik

Met name wie ervoor kiest om drankjes of olie met kratom te nemen, zal geconfronteerd worden met een sterk bittere smaak. Het mixen met andere kruiden of vruchten biedt hiervoor een oplossing. Vooral sinaasappel- of grapefruitsap doen vaak wonderen om de bittere smaak te maskeren. Hoeveel van het kruid iemand nodig heeft om het gewenste effect te bereiken is overigens erg persoonlijk, en hangt onder meer af van je lichaamsgewicht, stofwisseling en eventuele eerdere ervaring met geestverruimende middelen. Om het maximale effect te bereiken is het ‘t beste om op een lege maag te gebruiken. Wie nog niet eerder kratom gebruikt heeft kan eventueel eerst een kleine maaltijd nemen.