Wil je voor het eerst een eigen auto kopen? Of is je huidige auto aan vervanging toe? Dan is hoogstwaarschijnlijk een grote zoektocht van start gegaan. Er zijn immers enorm veel verschillende merken en type auto’s op de markt verkrijgbaar. Daarnaast beschik je ook over de keuze om voor een tweedehands of nieuw exemplaar te gaan. Voor beide opties is veel te zeggen. Toch hangt het helemaal van jouw eigen voorkeuren af, welke optie het meest geschikt is. Ben jij benieuwd wat de voor- en nadelen van een nieuw of tweedehands auto zijn? Wij zetten ze voor jou op een rijtje!

Waarom een tweedehands auto kopen?

Een auto verliest direct waarde zodra je de garage verlaat. Hierdoor zal een relatief jonge auto met minder dan 50.000 kilometer op de teller alsnog een stuk goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar. Dit terwijl deze nog ontzettend lang mee kan. Er is daarom veel te zeggen voor de aanschaf van een tweedehands auto. Je geniet van een lagere aanschafprijs, waardoor je ook voor hetzelfde budget in een hogere klasse kunt kijken. Zo kun je een jong gebruikte droomauto voor een scherp tarief op de kop tikken!

Ook wanneer je op zeer korte termijn over een auto wilt beschikken is tweedehands een prima optie. Doordat dit regelmatig onderling tussen particulieren wordt geregeld of door middel van de tussenkomst van een importbedrijf, kan de auto vaak binnen enkele dagen tot weken geleverd worden. Dit terwijl je bij een nieuwe auto al snel op een levertijd van minimaal 8 weken mag rekenen.

Een auto nieuw of tweedehands kopen?

Vaak wordt het argument gegeven dat je met een tweedehands auto iemand anders zijn ‘ellende’ koopt. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen afzien van hun auto. Bovendien kun je dit risico zelf ook beperken door relatief jonge auto’s bij een importbedrijf of autodealer aan te schaffen. Hierbij geniet je altijd van objectieve kennis over de historie van de auto, waardoor je nooit voor vervelende verrassingen komt te staan.

Een nieuwe auto kopen

Er zijn natuurlijk ook nog genoeg mensen die de voorkeur geven aan een geheel nieuwe auto. Uiteraard is daar ook veel voor te zeggen. Je kunt de auto geheel naar eigen wens samenstellen, geniet nog enkele jaren van fabrieksgarantie en de eerste jaren zal de auto weinig onderhoud vragen. Bedenk echter wel dat de autoprijzen het aankomende jaar flink zullen stijgen. Dit heeft te maken met de noodzaak om onze auto’s milieuvriendelijker te maken. De overheid wil dolgraag de CO2-uitstoot van auto’s verminderen. Hierbij zijn nieuwe technieken nodig, extra opties die meer zullen kosten.

Naast de duurdere aanschafprijs van een nieuwe auto moet je ook rekening houden met hogere afschrijfkosten en een hoge verzekeringspremie. Dit alles zorgt ervoor dat je op de lange termijn duurder uit bent dan met een tweedehands auto. Zeker wanneer die tweedehands auto nog relatief weinig kilometers op de teller heeft.

Persoonlijke situatie

Maar waar kies jij voor? Een nieuwe of tweedehands auto? Er bestaat geen goed of fout. Toch kan jouw persoonlijke situatie de doorslag geven. Bedenk goed hoe vaak je de auto gaat gebruiken, welke auto jouw voorkeur heeft, wat jouw budget is en of je vooral korte of lange afstanden gaat rijden. Daarnaast kan het als beginnend bestuurder verstandig zijn om eerst een tijdje in een tweedehands auto te rijden. Zo houd je de kosten nog enigszins laag, ook met het oog op de hoge verzekeringspremie van nieuwe auto’s, en kan je gemakkelijk ontdekken welke auto precies bij jou past.