Waarschijnlijk heb je de laatste tijd steeds vaker het woord lifehacks gelezen of gezien. Als je weet wat het is dan is de kans groot dat je er zelf gebruik van maakt. Dat kan soms al gebeuren zonder dat je er erg in hebt. Voor degenen die niet weten wat het betekent leggen we het graag uit.

Er bestaat bij veel mensen namelijk nog steeds veel onduidelijkheid wat er precies bedoeld wordt met lifehacks omdat zij het woord hack zien staan. Automatisch denken zij aan computers, virussen en de diefstal van gevoelige informatie. Niets is echter minder waar. Lifehacks zijn simpel gezegd tips en trucks om jouw leven makkelijker te maken. Vaak worden ze gebruikt door nieuwe technieken slim toe te passen maar dat is niet altijd het geval. Eigenlijk is het gewoon een moderne kreet voor oplossingen die ons helpen dingen sneller en makkelijker te doen waardoor we er minder tijd en energie aan hoeven te besteden. Eigenlijk deed je oma het vroeger al maar die had geen sociale media waardoor zij haar ervaring niet met iedereen kon delen.

Opkomst door internet

Op internet circuleren er inmiddels vele soorten lifehacks en je komt ze dan ook vooral tegen op Facebook en Youtube omdat mensen ze graag delen. De lifehacks, of tips als je ze zo wilt noemen, zijn over het algemeen in te delen in een aantal categorieën zoals gezondheid, huishouden, relaties en zakelijk of financieel. De lijst met mogelijkheden is vrijwel eindeloos en er zou eigenlijk iemand een lifehack moeten bedenken om ze allemaal met slechts een druk op de knop op je scherm te kunnen bekijken.

Wat dacht je van deze voorbeelden?

Als we het hebben over lifehacks voor je gezondheid dan kun je denken aan manieren hoe je beter slaapt, een verkoudheid kunt voorkomen of hoe je het beste een winterdip voorkomt. Wist je bijvoorbeeld dat spinazie boordevol ijzer zit waardoor de zuurstoftoevoer naar je organen toeneemt en verbetert? Hierdoor heb je zelfs in de koude wintermaanden extra energie in je lichaam. Ook voor je werk zijn er vele lifehacks op het internet te vinden. Of je nu op kantoor zit of vanuit huis werkt, je kunt altijd wel tips gebruiken om verstandiger met je tijd om te gaan. Er zijn onder ander lifehacks die je laten zien hoe je productiever omgaat met die berg e-mails die dagelijks in je virtuele brievenbus gesmeten wordt. En om nog even bij het thuiswerken te blijven, er zijn talloze apps en programma’s waarmee je met collega’s, klanten en zakelijke relaties op een effectieve manier werk en contracten kunt bespreken.

Er wordt weleens gezegd dat lifehacken een mindset is. De mensen die dit soort oplossingen bedenken worden lifehackers genoemd en ze worden gezien als mensen die buiten de lijnen denken. Zij gebruiken de steeds slimmere techniek om oplossingen te bedenken en delen ze graag met andere mensen. Het is voor sommigen zelfs bijna een verslaving om dagelijks nieuwe lifehacks te bedenken en toe te passen.