Kinderen gaan steeds meer en jonger het internet op. Dat baart veel ouders zorgen. Zeker nu ook steeds meer basisscholen het vereisen om een laptop of tablet aan te schaffen. Hoewel een tweedehands laptop bij www.remarkt.nl aanschaffen niet al te moeilijk is, is het beschermen van je kind een heel ander verhaal. Want hoe zorg je ervoor dat jouw kind niet het slachtoffer wordt van cyberpesten of virtuele kinderverleiders? En hoe zorg je ervoor dat hij of zij niet in aanraking komt met websites die voor volwassenen bedoeld zijn? Veilig internet voor je kind, hoe doe je dat? In dit artikel geven we een aantal tips.

Knoop het gesprek met je kind aan

Allereerst is het ook belangrijk om de eigen verantwoordelijkheid van het kind te stimuleren. Hoewel je kind het waarschijnlijk geen prettig idee vindt dat hem of haar restricties worden opgelegd, is het wel verstandig om deze te delen. Leg uit waar je je zorgen over maakt en maak samen afspraken.

Zorg er niet alleen voor dat deze afspraken voor beide partijen duidelijk zijn. Maar laat ook weten welke consequenties er op staan als deze verbroken worden. Zo maak je duidelijk aan je kind hoe serieus je bent. Schrijf de afspraken eventueel op een vel papier om hier meer kracht achter te zetten.

Beperk social media gebruik

Social media is helemaal hot anno 2020. Daar komen we gewoon niet onderuit. De kans is dan ook groot dat jouw kind op een zekere leeftijd ook een social media account aan wil maken. Toch liggen hier ook de grootste gevaren voor online verleiders en cyberpesten. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Spreek bijvoorbeeld af dat jij ook over de inloggegevens beschikt en dat je kind bij iedere vriendschapsverzoek overlegt of hij of zij deze mag accepteren. Natuurlijk kun je dit vanaf je eigen account ook goed in de gaten houden. Stel tevens samen met je kind andere privacyinstellingen in. Als een account net aangemaakt is, zal deze voor iedereen zichtbaar zijn. Je kunt de instellingen veranderen, zodat enkel vrienden foto’s en informatie kunnen bekijken. Zo voorkom je een hoop ongewenste gasten op het social media account van jouw kind.

Maak gebruik van gratis online tools

Internet voor jonge kinderen is al heel wat jaren een discussiepunt. Steeds meer ouders maken zich zorgen of de digitale wereld wel zo veilig is voor kinderen. Gelukkig zijn hierdoor ook heel wat gratis online tools voor ontwikkeld. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bepaalde websites eenvoudig blokkeren, waardoor kinderen niet in aanraking komen met ongewenste content.

Bij de meeste tools heb je zelf zeggenschap over de websites die door je kind bekeken mogen worden. Daarnaast kun je eenvoudig de webgeschiedenis bekijken, waardoor je het internetgedrag van je kind(eren) onder de loep kunt nemen.

Je kunt er ook voor kiezen om een gezinslaptop aan te schaffen. Een hp laptop kopen is zo gedaan en hierdoor kun je het internetgebruik van je kind eenvoudiger in de gaten houden. Spreek tevens met alle gezinsleden af dat ze de laptop op een centrale plek in huis gebruiken. Zo heb je meer zicht op het internetgebruik én het is bovendien ook nog eens een stuk gezelliger dan kinderen die zich telkens met een laptop in hun kamer terug trekken.