Een kwaal waar honden last van kunnen hebben, is giardia. Maar wat is het en hoe kunt u dit voorkomen of verhelpen? Giardia zijn eencellige parasieten die zich in de dunne darm nestelen. Giardia is helaas een veel voorkomend probleem bij honden. Zo is er uit een studie gekomen dat ongeveer 20% van alle honden in Duitsland besmet zijn met deze parasieten. Wanneer giardia in de dunne darm van een hond zit, is het voor de hond erg lastig om deze parasieten uit zijn of haar dunne darm te verwijderen. Het is zeer belangrijk om bij giardia op tijd bij te zijn en maatregelen te treffen. Bij een niet consequente toepassing van de juiste behandelingsmaatregelen, kan giardia voor veel problemen bij uw hond zorgen. Zo kan giardia bij honden zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen en giardia kan ontstekingen veroorzaken op lange termijn. Vooral bij puppy’s en oudere honden vormt dit een ernstig gezondheidsrisico. Wilt u weten hoe u giardia bij uw hond kunt herkennen? Lees dan deze blog. Wij vertellen u hier meer over.

Giardia bij honden symptomen

Het lastige bij giardia, is dat niet alle honden symptomen vertonen. Het is dus van te voren niet goed te voorspellen waar u aan herkent dat uw hond wellicht last heeft van giardia. Dit komt mede door het immuunsysteem en de voeding dat het dier krijgt. De kans dat u symptomen herkent, is bij puppy’s en oudere honden het grootst. Een paar van de symptomen die kunnen wijzen op giardia bij uw hond, zijn bijvoorbeeld bloederige en slijmerige diarree, een verminderde eetlust of een hoge lichaamstemperatuur. Andere symptomen kunnen zijn:

  • Plots gewichtsverlies
  • Maagkrampen
  • Braken
  • Ernstige winderigheid

Voor een 100% zekere diagnose van giardia bij uw hond, raden wij u aan om langs de dierenarts te gaan. Deze kijkt met u mee en onderzoekt waar uw hond last van heeft.

Woman with blue medical gloves caresses a miniature schnauzer gently

Wat te doen bij giardia bij uw hond?

Giardia in uw hond kunt u tegengaan met goede hygiëne en een verandering van de voeding. U moet op zoek naar voeding waar minder suikers in zitten, dit heeft deze parasiet namelijk nodig. Bij Bellfor vindt u een speciaal giardia-pakket met geschikte voeding voor uw huisdier. Bekijk hun website en neem bij vragen gerust contact op met de klantenservice.