Het was eigenlijk al vanaf heel jongs af aan jouw grote droom om de ruitersport te beoefenen. Je ouders hadden eigenlijk altijd wel argumenten waarom dit juist geen goed idee was. Het was te duur, vergde veel te veel tijd en je was er vast na enkele weken weer op uitgekeken. Inmiddels ben je volwassen en heb je je droom nooit kunnen verwezenlijken. Heimelijk staar je naar de producten bij een ruitersport winkel. Een gevoel van verlangen bekruipt je. Is het nu te laat om deze stap nog te nemen? Welnee! Je kunt op iedere leeftijd en op elk moment beginnen met paardrijden. Hak die knoop voor jezelf dan ook door.

Ben je van plan om het dit keer echt door te zetten? Goed idee! Met de volgende 3 handige paardrij tips voor beginners maak je vast een vliegende start.

1.    Kies de juiste manege uit


Allereerst is het belangrijk om de verschillende maneges bij jou in de buurt te bekijken. Lees de websites, check social media en bekijk de diverse ervaringen van anderen. Vraag ook gerust een vrijblijvende afspraak aan met de stalhouder. Laat je rondleiden bij de verschillende maneges en voel aan bij welke manege je je het beste op je plek voelt. Controleer tevens hoe de paarden verzorgd worden. Zijn de hooiruiven altijd goed gevuld? Hoe reageren de paarden op hun verzorgers en trainers? Zien de paarden er zelf goed uit? Zo krijg je direct een goed beeld van de gehele omgeving.

De meeste maneges zijn ontzettend goed uitgerust met allerlei materialen om goed te kunnen trainen. Als beginner zal je allereerst leren om goed te sturen en je paard onder controle te houden. Pas na een heel groot aantal lessen zal je in staat zijn om ook enkele hindernissen te nemen. Wanneer je écht verder wilt komen in de ruitersport is het wel belangrijk dat die mogelijkheid er is. Zelf springhindernissen kopen moet niet de bedoeling zijn. Bespreek dit daarom ook met de stalhouder en de trainers. Zodat je zeker weet waar je aan toe bent.

2.    Ga rustig in het zadel zitten


De meest voorkomende fout die beginners maken tijdens het paardrijden is het neerploffen in het zadel. Ze laten zich direct neervallen, waardoor het paard ontzettend schrikt en je zelfs van zijn rug kan gooien. Bovendien is dit ook veel minder goed voor het paard. Probeer daarom zo rustig mogelijk in het zadel te komen. Til vervolgens je benen over het paard. Zo zit je direct goed en is het ook veel prettiger voor het paard zelf.

3.    Blijf belonen

Hoogstwaarschijnlijk wil je beginnen met paardrijden omdat je simpelweg dol bent op paarden. Daarom is het belangrijk om niet te vergeten dat je dit paard gebruikt om beter te worden in een sport. Dit is niet alleen een sport voor jou, maar ook voor het paard. Hij wordt continu getraind om beter te worden. Dat vraagt om motivatie en die moet hij ook van jou krijgen. Paarden zijn zeer gevoelige dieren. Blijf hem daarom ook voldoende belonen. En dan bedoelen we niet een enkele lekkernij na afloop van de training, ook tijdens de training zelf is het belangrijk om hem af en toe een beloning te geven. Zo blijft hij gemotiveerd en versterk je jullie band.