Bij puzzelen denken we vaak óf aan kinderen óf aan senioren. Maar wist je dat legpuzzels ook bij jongeren en volwassenen steeds populairder wordt. Het is en hobby die voor iedere leeftijdscategorie geschikt is. Anno 2020 lijkt de vraag naar puzzels in een nog groter tempo toe te nemen. En dat heeft verschillende oorzaken.

1000 kleuren puzzels kopen, puzzels te koop, puzzels in de aanbieding: scroll maar eens door het wijde web en de advertenties vliegen je om de oren. De vraag naar legpuzzels is hoger dan ooit. Toch heeft dit niet direct met het jaar 2020 te maken. Het maken van puzzels zit in de mens. Al van heel jongs af aan leren we puzzels te maken. Ook op volwassen leeftijd kan je het niet laten om even snel een kruiswoordpuzzel in te vullen of toch nog even een stukje bij de puzzel van je grootmoeder te leggen. Puzzelen is een fijne hobby. Voor iedereen. Maar waarom wordt puzzelen vandaag de dag steeds populairder? En dan met name onder volwassenen en de jeugd? Wij zetten de 3 belangrijkste redenen voor je op een rijtje.

1.    Het is uitdagend

Veel mensen geloven dat puzzelen maar saai is. Een beetje naar al die stukjes kijken en hopen dat je hem goed legt. Wat is daar nu aan? Toch vergeten ze hierbij de spanning die erbij komt kijken om de puzzel goed en snel te maken. Puzzelen is ontzettend uitdagend. Je kunt jezelf bovendien continu uitdagen om het nog beter en sneller te doen. Bijvoorbeeld door voor een volwassen puzzel 1000 stukjes te kiezen of voor een zeer beperkt kleurenpalet te kiezen. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Hierdoor blijft deze hobby uitdagend en kan je jezelf continu verbeteren.

2.    Puzzelen maakt gelukkig

Uit onderzoek is gebleken dat je tijdens het maken van legpuzzels het geluksstofje dopamine aanmaakt. Dit wordt ook wel het beloningssysteem van het lichaam genoemd. Je maakt dopamine aan wanneer iets lukt of wanneer je een bijzondere prestatie hebt geleverd. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je, bij het leggen van een jan van haasteren 1000 stukjes, een heel groot geluksgevoel ervaart tijdens het puzzelen. Bij ieder goed gelegd stukje, krijg je de drive om door te zoeken en nog beter te presteren. Door de aanmaak van dopamine word je gelukkig van ieder klein succesje.

3.    Verminder stress in coronatijd

Er is natuurlijk nóg een belangrijke reden waarom puzzelen juist anno 2020 zo populair is geworden. Aan het begin van dit jaar werden we verrast door het coronavirus. Iets wat in eerste instantie een ver van onze bed show leek te zijn, kwam plotsklaps in enkele maanden ook ons land binnenstromen. Sindsdien is ons leven anders dan we gewend zijn. De overheid raadde in maart iedereen aan om zoveel mogelijk thuis te blijven. Er werd gesproken van een intelligente lockdown. Gedurende de zomermaanden konden de maatregelen gelukkig zo goed mogelijk opgeheven worden. Nu in het najaar kunnen we helaas weer spreken van een soortgelijke lockdown. Alleen is er nu geen mooi weer, waardoor we lekker buiten zouden kunnen zitten. Aan huis gekluisterd zijn in de winter kan best deprimerend en saai zijn. Bovendien ervaren veel mensen stress door de coronatijd.

In dat geval is puzzel 1000 stukjes ravensburger een geschenk uit de hemel. Tijdens het puzzelen focus je je maar op één ding. Hierdoor is er minder ruimte voor piekeren. Bovendien maakt puzzelen gelukkig. Al met al geniet je van een fijn tijdverdrijf, minder stress en een prettig gevoel. Wat kan je je nog meer wensen gedurende deze lockdown?